Cele mai comune cinci mituri despre depresie

1. Depresia este sinonimă cu tristețea.

Chiar dacă tristețea reprezintă una dintre emoțiile cele mai des întâlnite în cazul depresiei nu este obligatoriu ca fiecare persoană cu depresie să treacă prin această stare. În anumite situații persoanele cu depresie pot să experimenteze stări de apatie sau gol interior, iar anxietatea reprezintă și ea unul dintre fenomenele ce acompaniază frecvent stările depresive producând o stare de tensiune interioară. 

2. Depresia este un semn de slăbiciune.

Acest mit reprezintă un efect al stigmatizării ce înconjoară fenomenul bolii psihice. Depresia este  „boală medicală complexă cu implicații biologice, psihologice și sociale”.
Faptul că majoritatea oamenilor trec prin stări depresive îi face să creadă că știu cum este să ai depresie în adevăratul sens al cuvântului și că au și soluțiile pentru această problemă, însă adevărul este că depresia nu ține de voință, de slăbiciune sau de putere, ci de prezența/absența unor neurotransmițători la nivelul creierului.

3. Depresia este întotdeauna contextuală.

În majoritatea situațiilor depresia are un eveniment exterior pe post de factor declanșator, însă acest lucru nu este întotdeauna necesar.

Situațiile de pierdere (deces, divorț, despărțire) sau de eșec pot constitui factori declanșatori ai depresiei, însă pot exista și episoade depresive care pot apărea fără vreo traumă evidentă. Tocmai de aceea este uneori dificil de înțeles de ce cineva despre care presupunem c㠀œare tot ce își doreşte suferă de depresie.

4. Depresia este doar în capul tău.

Depresia are o întreagă gamă de simptome care se manifestă la nivel corporal, iar aceste simptome își pun foarte mult amprenta asupra stării individului. De exemplu starea de oboseală cronică, dificultățile de respirație, indigestia, durerile musculare sunt parte din depresie la fel de mult precum sunt și stările de tristețe, plâns sau de neputință.

Această credința mi se pare o formă în plus de stigmatizare a bolilor psihice.

5. Dacă ești diagnosticat cu depresie vei fi nevoit să iei antidepresive pentru tot restul vieții.

Tratamentul eficient al depresiei implică atât tratament medicamentos, cât și psihoterapie, însă nici una dintre aceste forme de tratament nu reprezintă o condamnare a individului la un anumit stil de viață.

Perioada de tratament este stabilită de către medicul psihiatru împreună cu pacientul în funcție de felul în care acesta răspunde la tratament, de evoluția simptomelor în timp, de gravitatea simptomelor și complexitatea acestora.

Sursa: http://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2014/08/12/five-common-myths-about-depression/

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cele mai comune cinci mituri despre depresie

  1. Pingback: Linkurile zilei. Lecturi de citit (duminica) - Dan PopaDan Popa

  2. Daniel Macovei zice:

    Depresia este supararea. Iarta si nu vei mai fi depresiv

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s