Stiluri de comunicare in cuplu

În ceea ce privește psihologia de cuplu John Gottman este privit ca un guru, munca sa având un impact major asupra felului în care vedem și tratăm în prezent relațiile de cuplu.

Teoriile sale au o valoare predictivă foarte înaltă în ceea ce privește durata și calitatea unei relații, în urma observațiilor și experimentelor sale științifice a putut să anticipeze cu o acuratețe uriașă (94%) care vor fi cuplurile care vor mai fi împreună și fericite sau nefericite/despărțite la câțiva ani după evaluare, indiferent dacă acele cupluri sunt heterosexuale sau homosexuale, cu o situație materială bună sau nu, cu sau fără copii.

Gottman împarte cuplurile în funcție de felul în care interacționează în „masters” și „disasters, adică în maeștri și catastrofe. Cele două categorii sunt separate de ceea ce partenerii pun, aduc în relație. Unii aduc în relație bunătate și generozitate, iar ceilalți dispreț, criticism și ostilitate.

Analizând cazurile de succes a observat o diferență semnificativă: „un obicei al minții pe care maeștrii îl au este că ei scanează, analizează mediul social pentru lucruri pe care le pot aprecia și pentru care le pot mulțumi celorlalți. Ei construiesc INTENȚIONAT o cultură a respectului și a aprecierii. Catastrofele scanează mediul social pentru greșelile partenerului.” (Gottman).

Este foarte importantă intenționalitatea partenerilor, conștientizarea comportamentelor care pot contribui la dezvoltarea relației de cuplu. Unul dintre motivele pentru care majoritatea cuplurilor eșuează este faptul că se pune foarte mare preț pe ideea că există undeva un partener perfect sau o parteneră perfectă, cu care noi ne potrivim, iar cel mai important pas este să găsim acea persoană și lucrurile vor merge „de la sine”.

 Teoria infirmă această fantasmă și de fapt cel mai important aspect al unei relații reușite este felul conștient în care alegem să investim și să construim relația. 

La capitolul comunicare sunt descrise patru tipare pe care partenerii le aplică în relaționare și care contribuie la dezvoltarea sau destructurarea cuplului:

1. Pasiv distructiv

2. Activ distructiv

3. Pasiv constructiv

4. Activ constructiv

Din perspectiva comunicării  este mult mai importantă modalitatea în care partenerii reacționează la reușitele partenerului, decât felul în care decurge comunicarea atunci când ceva nu este în regulă în relație.

Întru-un cuplu o veste de genul ” Am reușit să întru la facultatea de medicină” poate fi tratată în mai multe feluri:

– dacă partenerul alege să ignore vestea și să se orienteze către altceva și spune „Nu o să-ți vină să crezi ce veste minunată am primit eu ieri! Am câștigat un tricou gratis” comunicarea este de tip pasiv distructiv și relația va avea de suferit din cauza faptului că cei doi parteneri nu sunt conectați la starea emoțională a celuilalt.

– dacă partenerul aude și ține cont de evenimentul pozitiv al celuilalt dar îl minimalizează și răspunde cu jumătate de gură,avem de-a face cu un răspuns pasiv constructiv care ar putea fi „Este minunat” (în timp ce face altceva). Acest tipar conduce la distanțarea partenerilor în decursul timpului. 

– al treilea tip de răspuns este cel activ distructiv în care există interes autentic, însă acesta este mai degrabă orientat către partea negativă a veștii „Ești sigur că o să te descurci la facultatea de medicină? Acolo e mult de învățat!”.

– în cele din urmă avem de-a face și cu un tip de răspuns ce poate duce la o formă de dezvoltare a relației. Răspunsul de tip activ constructiv este cel în care partenerul se bucură și este interesat de reușita celuilalt „Este minunat, felicitări! Când ai aflat? Ce cursuri vei avea în primul semestru?!

Felul în care fiecare alege să comunice aduce beneficii sau costuri relației și partenerului pe termen lung. A sta într-o relație în care disprețul și critica reprezintă principalul mod de interacțiune reprezintă un risc de sănătate major, deoarece un astfel de comportament scade sistemul imunitar al individului și îl face mai predispus la diferite infecții sau chiar cancer. 

Sursa: http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/06/happily-ever-after/372573/

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Stiluri de comunicare in cuplu

  1. Iustin zice:

    Salut! Un articol interesant, din care am reusit sa invat ceva. Am realizat ca imi lipsesc unele informatii despre relatiile de cuplu, comunicare. De aceea, m-am gandit ca e momentul sa citesc o carte despre comuncare si relatii de cuplu. Ati citit o astfel de carte? Puteti sa imi recomandati una? Multumesc!

  2. Delia Larisa zice:

    Eu citesc multe carti despre relatii. Cred ca totdeauana ai ceva de invatat. Totusi, cartea mea preferata este, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus” de John Gray. Este preferata mea pentru ca este practica si plina de umor. Am auzit ca va veni in Romania, ma bate gandul sa merg sa-l vad:)

  3. Iulia zice:

    Eu deja mi-am luat bilet la evenimet. Am gasit aici: http://www.traininguri.ro/iubire/. Poate ne vedem acolo 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s