Despre bârfă

În anul 1 de facultate, la examenul de mecanisme cognitive, unul dintre subiectele bonus, a fost să descriem care este rolul/utilitatea comportamtenului pe care îl numim în mod generic bârfă. A fost un subiect mult mai interesant decât celelalte și reprezintă un puzzle din foarte multe puncte de vedere.

Deși în mod normal este un comportament care este blamat și de care încercam să ne debarasăm, el reprezintă o parte importantă a comunicării umane, ba chiar ar reprezenta, spune teoria evoluționista modernă, motorul societății umane așa cum o știm noi în prezent.

S-a crezut mult timp că limbajul a evoluat doar pentru a permite schimbul de informație între indivizi, informație care în contextul omului primitiv ar fi avut legătură cu transmiterea de instrucțiuni (cum să faci o unealtă), organizarea vânătorii, transmiterea de informații despre resursele (apa, hrană) sau pericolele existente.

Însă una dintre ipotezele care a câștigat un rol important în psihologia evoluționistă este că limbajul uman a evoluat atunci când în care am început să trăim în grupuri din ce în ce mai mari, iar în momentul în care grupul social a început să crească bârfa a fost unul dintre instrumentele importante, prin care coeziunea grupului a putut fi realizată.

La ce ne ajută bârfa?

1. Reprezintă o sancțiune socială

În societatea umană primitivă era foarte important că oamenii să știe în ce măsură pot avea incredere unii în ceilalți pe termen lung, iar prin bârfă comunitatea reușea să afle în care dintre membrii poate avea încredere și în care nu. Informațiile relevante din punct de vedere social aveau legătură cu corectitudinea individului, moralitatea lui, felul în care se raportează la regulile grupului, nivelul de altruism sau egoism, abilitățile pe care acesta le are.

Într-o comunitate cu un număr mare de indivizi era imposibil să poți fi în contact cu toți în același timp pentru a le observa comportamentul, însă cu ajutorul limbajului puteau fi transmise informații esențiale despre diverși membrii care încălcau regulamentul grupului și se putea face lucrul acesta mai ales când ei nu erau de față.

Acest sistem informațional a reprezentat o unealtă extrem de importantă timp de sute de mii de ani și în comunitățile restrânse, în comunitățile rurale, reprezintă încă o sursă de informații esențială, în timp ce în orașele mari a fost înlocuită cu norme legale care te obligă să aduci cazierul sau scrisori de recomandare în momentul în care dorești să obții un anumit statut.

2. Le spune celorlalți cum ne raportăm noi la reguli.

Prima axiomă a comunicării spune că „este imposibil să nu comunici”, prin tot ceea ce faci spui ceva despre tine, chiar și atunci când taci. Prin ceea ce bârfim ne dezvăluim o parte din convingerile și valorile la care ne raportăm.

Dacă una dintre valorile morale ale grupului din care facem parte va fi fidelitatea în cuplu, în mod automat unul dintre subiectele de bârfă va fi infidelitatea anumitor membrii ai grupului. Din felul în care ne raportăm la subiect, de la foarte critic la foarte permisiv, le transmitem celorlalți care sunt valorile noastre morale. Asta va duce la formarea de grupuri sociale în care valorile morale vor fi relativ asemănătoare.

3. Bârfa reprezintă un liant social

Teoria spune că în relaționarea dintre indivizi sunt mai mult mai importante informațiile negative împărtășite de către membrii, decât informațiile pozitive (în general  bârfa are conotație negativă) „două persoane care nu se cunosc se vor simți mai apropiate dacă își împărtășesc anumite observații negative despre a treia, care nu este de față, comparativ cu situația în care ar împărtăși o informație pozitivă”
4. Bârfa poate fi o formă de sublimare a agresivității fizice
Sigmund Freud spunea că prima persoană care a înjurat în loc să arunce cu piatră a fost inventatorul civilizației. Din acest punct de vedere și bârfa poate reprezenta o formă de evoluție a felului în care îi pedepsim pe ceilalți pentru comportamentele lor care încalcă regulamentul de grup.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Psihologie evolutionista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s