Factorii genetici implicați în limbaj

E fascinant să afli că una dintre cele mai interesante abilități umane, limbajul/vorbirea, se bazează pe o diferențiere genetică extrem de mică între noi și celelalte specii.

Din punct de vedere genetic toți indivizii din specia umană au în comun 99,99% din informația genetică, diferențele dintre noi constând în acel minuscul 0,1%, ceea ce înseamnă nu suntem chiar atât de diferiți  pe cât ne place să credem.

Apoi diferențele între noi și celalte specii (înrudite) încep să fie considerabil mai mari, însă nu atât de mari pe cât ne-am aștepta:

–          Între noi și cimpanzei sau verișorii lor, maimuțele bonobo (între care am și un preferat,Kanzi, pe care o să îl prezint la un moment dat), există o diferență la nivelul ADN-ului de doar 1,2%

–          Între noi și gorile diferența este de 1,6%.

–          Dacă mergem și mai departe diferențele încep să crească puțin câte puțin, astfel încât ajungem să avem 90% din codul ADN în comun cu pisică sau 60% în comun cu găina și exemplele astea amuzante pot continua (tot 60% avem în comun și cu musca bețivă).

În cazul oamenilor numărul de gene identificate/numărate până în prezent se ridică la aproximativ 25.000, dintre care 84%  sunt exprimate în creier, ceea ce îl face să fie și un organ atât de complex și de dificil de studiat.

Ce e interesant este că doar una dintre gene stă la baza capacităților noastre de comunicare, capacități ce au contribuit la întreagă noastră evoluție culturală și tehnologică.

Gena vinovată se numește FOXP2 (este prezentată că fiind atât genă, cât și factor de transcriere (acesta este o proteină care unește regiunea promotoare a altor gene și facilitează transcrierea ADN-uli în ARN).

Ce face această genă?

Implicarea ei în achiziția limbajului are de-a face cu  asigurarea dezvoltării unui substrat neurologic necesar procesului de învățare din perioada copilăriei, plus că este implicat în perioada embrionară în dezvoltarea țesuturilor ce țin de plămâni, intestine, inimă și alte câteva țesuturi ale organismului adult.

O variantă similară a acestei gene se regăsește și la șoareci, însă nu este identică în totalitate, ci doar în proporție de 93,5%, ceea ce îi împiedică pe micuți să stea și ei pe chat sau să vorbească despre vreme.  Diferența între șoareci și gorile,cimpanzei, maimuțele rhesus la nivelul acestei gene constă în doar un aminoacid din 715 în favoarea celor din urmă, iar diferență între oameni și acestea este de încă doi aminoacizi, ceea ce înseamnă că evoluției i-a luat peste 200 de milioane de ani să ajungă la aceste schimbări minore, dar cu efecte atât de importante.

În ceea ce privește diferențele la nivelul comunicării dintre bărbați și femei (se știa până acum că femeile vorbesc cam de trei ori mai mult decât bărbații, 20.000 de cuvinte zilnic femeile vs. 7000 bărbații) acestea au de-a face cu o proteină sintetizată de această genă (FOXP2), proteină care se găsește într-o măsură mai mare în creierul femeilor, este cu 30% mai prezentă la femei comparativ cu bărbații.

Iar acum să ajung la ceea ce mă interesează pe mine în general, bolile psihice.

Dacă implicarea unei singure gene are o importantă atât de mare în exprimarea unui comportament atât de complex cum este limbajul, se pare că bolile psihice complexe(schizofrenia, depresia, tulburarea bipolară) în care sunt implicate un număr mai mare de gene au de-a face cu diferențe structurale destul de importante la nivelul indivizilor„mutațiile  în genele responsabile de conexiunile sinaptice sunt asociate cu numeroase boli ale creierului, iar înțelegerea diversității legăturilor sinaptice și a organizării creierului reprezintă un pas înainte în înțelegerea acestor boli și în dezvoltarea de terapii specifice și eficace de tratare a lor”

 

 

Bibliografie:

http://www.evolutionpages.com/FOXP2_language.htm

Gary F. Marcus and Simon E. Fisher: FOXP2 in focus: what can genes tell us about speech and language?

Human Brains Share a Consistent Genetic Blueprint and Possess Enormous Biochemical Complexity – http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120919135318.htm

http://www.nydailynews.com/life-style/health/gene-explain-women-talk-men-study-article-1.1269957

http://humanorigins.si.edu/evidence/genetics

Reclame
Acest articol a fost publicat în Creier, Psihologie evolutionista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s